dobry sklep z kawą arabica

Zwykło się uważać, że jeśli dobra kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Czemu tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

dobry sklep z kawą arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie przeróżne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są wybitnie pokrewne, to jednak się różnią.
Arabica Afryka
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją scalać z aromatami, dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać szczegółowo skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko dodatkiem.